säga till barn med adhd

Tema

bränna lera korsord Psykologiska tester ger inte bättre vård för missbrukande kvinnor

löpande fakturering på engelska Psykologiska tester och kostsamma utredningar leder inte till bättre vård för kvinnor som tvångsvårdas för svåra missbruk, trots att det är avsikten.

samsung galaxy s6 edge skärmskydd Inför beslut om tvångsvård av kvinnor med svårt missbruk görs en bedömning av vårdbehovet, vanligtvis genom en intervju. Men i vissa fall görs en så kallad utökad bedömning med mer omfattande tester. En studie gjord vid Göteborgs universitet visar att den utökade bedömningen inte leder till ett bättre vårdresultat för kvinnorna – samtidigt som den är mycket kostsam för kommunen.

värnamo nyheter annons arbetsförmedlingens generaldirektör angeles bermudez svankvist Kostsamma tester
− Merkostnaden för de kvinnor som fick en utökad bedömning var mellan 256 000−557 000 kronor per person. Ungefär hälften av kostnaden föll på socialtjänsten i kommunen, säger Tina Olsson, en av forskarna bakom studien och universitetslektor i socialt arbete vid Göteborgs universitet.

stridsäpple för samer Förklaringen till merkostnaden var bland annat de särskilda psykologtester och psykiatriska undersökningar som ingick i en utökad utredning. Meningen är att resultatet av testerna ska vara ett stöd i utformningen av kvinnornas vård- och behandlingsplaner.

bryggan höganäs påsk − Vår studie visar att de mer omfattande bedömningarna inte ledde till ett bättre vårdresultat. Det väcker frågan i vilken utsträckning informationen från utredningarna används i den praktiska behandlingen, säger Tina Olsson.

vänersborgsbostäder lediga jobb hydraulik grävmaskin rc Var tionde dog trots vård
Tillsammans med professor Mats Fridell vid Lunds universitet har hon följt 228 kvinnor, som på grund av ett svårt missbruk tvångsvårdades mellan åren 1997 och 2000 på ett behandlingshem som drivs av Statens institutionsstyrelse. Kvinnorna tvångsvårdades inom ramen för LVM (Lagen om vård av missbrukare) och LVU (Lagen om vård av unga). Av dessa kvinnor fick 130 en utökad bedömning.

dricka för mycket grönt te Tio procent av deltagarna i studien dog inom fem år på boendet där de tvångsvårdades. De hade då en genomsnittsålder på 34,5 år.

malm sängstomme 120 ikea − Det är en smärtsam siffra som säger oss att detta är en mycket utsatt grupp. Dödligheten är betydligt högre än för andra kliniska grupper missbrukare i Sverige och internationellt. Den här gruppen löper också en stor risk att drabbas av psykisk ohälsa, säger Tina Olsson.

föreläsning om psykisk ohälsa template svensk översättning Få erbjöds KBT
Endast tio procent av deltagarna i studien blev erbjuden en behandlingsinsats när de tagits in för tvångsvård, till exempel kognitiv beteendeterapi (KBT) eller läkemedelsbehandling. Forskarna menar att resultatet väcker frågan huruvida professionella inom socialtjänst har tillräcklig kunskap för att kunna tolka resultat från utökade bedömningar.

ester kök och bar lunch − Kvinnor med svårt missbruk är en extremt utsatt grupp som löper hög risk att hamna i fängelse eller dö i ung ålder. Det är relevant att ta reda på om de behandlingsinsatser som erbjuds den här utsatta gruppen överhuvudtaget är verkningsfulla, säger universitetslektor Tina Olsson.

guldhamster uppfödare stockholm arenor i göteborg Artikel:
ted gärdestad texter I Biomed Central Health Services Research.

john guidetti lön 2013 beställa äktenskapsförord skatteverket Kontakt:
Tina Olsson, universitetslektor i socialt arbete vid Göteborgs universitet, [email protected], 031−786 1584

Läs också

fryst äggvita hållbarhet skotta snö redskap tak Vi finns där du är placera efter förmåga synonym gardenia jasminoides skötselråd @forskningsnyhet

konungens återkomst extended stream
kartoffel rösti med ost

Psykologiska tester ger inte bättre vård för missbrukande kvinnor

lexington sängkläder flanell  lästid ~ 2 min
tuffest viking göteborg
sommarjobb länsstyrelsen örebro