säljer du till övervägande delen tjänster betyder

Tema

ykk dragkedja borås Så högt kan en liten flyttfågel flyga

mac läppstift tips Småfåglar som flyttar från Skandinavien på hösten – flyger tidvis så högt som 4000 meter upp i luften. För första gången har forskare följt hur högt småfåglar flyger på sin resa från Sverige till övervintringsplatserna i tropiska Afrika.

ställe med lok Tidigare studier har kunnat mäta flyghöjd för större flyttfåglar. Vad gäller småfåglar har det tills nu handlat om ögonblicksmätningar, inte om kontinuerlig mätning med hjälp av en logg som samlar data under hela migrationen.

synonym till lita på Målet med undersökningen har varit att studera om själva mätmetoden fungerar på småfåglar, det vill säga att med hjälp av en liten datalogger fäst vid fågeln, mäta acceleration, barometrisk tryck (lufttryck) och temperatur under hela flygningen.

bokföring av tillgångar och skulder Två individer av två olika arter har utrustats med dataloggern, en trastsångare och en törnskata. Resultaten visar bland annat hur lång tid det tar för respektive fågel att flyga till övervintringsplatsen. Via det barometriska trycket går det att utläsa att trastsångaren under delar av flygningen är uppe på 3950 meter, törnskatans data visar 3650 meters höjd.

vattkoppor och höstblåsor drömrulltårta glutenfri recept Flyger högst över Sahara
Båda individerna flyger som högst när de passerar över Medelhavet och över Sahara. Sannolikt justerar de hur högt de flyger för att kunna dra nytta av fördelaktiga vindar och olika vindlager.

mammorna på bussen säger Sissel Sjöberg är biolog vid naturvetenskapliga fakulteten i Lund och zoologiska museet i Köpenhamn. Hon poängterar att det utifrån studien inte går att uttala sig generellt om hur högt småfåglar flyger när de migrerar.

exempel på salutogena faktorer – Det här är bara två individer och två arter. Men att båda flyger så högt förvånar mig faktiskt. Det är häftigt och det ställer nya frågor om fåglarnas fysiologi. Hur klarar de av lufttrycket, den tunna luften och de låga temperaturerna på de höjderna? säger hon.

beck depresyon ölçeği tez havregrynsgröt recept kcal Kanske kan flyga ändå högre
Sissel Sjöberg anser det sannolikt att andra småfåglar flyger lika högt, kanske högre. Ännu finns dock inga belägg.

betel hönö program – Vi har bara jobbat med data från hösten i den här studien, alltså när småfåglarna flyttar till Afrika. Det finns andra studier som tyder på att fåglarna flyger ännu högre när de flyttar tillbaka på våren, men det går inte att säga säkert.

spela in ljud från datorn till mp3 Den lilla sändaren har utvecklats av tekniker vid Centre for Animal Movement Research, CanMove, vid Lunds universitet. Studien är ett samarbete mellan Lunds universitet, Köpenhamns universitet och Nature Research Centre i Vilnius.

lyckan kärleken och meningen med livet recension tekniskt basår ltu antagningspoäng Studien:
restorasyon bölümü dersleri, Journal of Avian Biology

kvinnor tjänar inte mindre än män procentuell ökning per år Kontakt:
Sissel Sjöberg, postdoc, Lunds universitet, biologiska institutionen, [email protected]

Läs också

gula katten värdekod undvika att äggen spricker Vi finns där du är saltå kvarn vetemjöl special pris tjäna pengar på undersökningar flashback @forskningsnyhet

thorild förståndets ordning
global knivar på nätet

Så högt kan en liten flyttfågel flyga

texas longhorn umeå öppnar  lästid ~ 2 min
nickelfria örhängen edblad
höga värden vita blodkroppar barn