reagera på mjölk

Tema

hur mycket månadspeng ska barn ha Vax från arktiska bär kan bli nya produker

kanal 7 canlı yayın avrupa Runt bär som lingon, blåbär och hjortron finns ett skyddande lager vax. Nu ska forskare undersöka möjligheten att använda vaxet till att skapa nya produkter inom bland annat kosmetik, tandvård och förpackningsmaterial.

ont i revbenen vänster sida bak – Det finns gott om vilda bär på Nordkalotten men för närvarande tas mycket litet av vaxet tillvara. När juicer och andra produkter tillverkas blir vaxet en restprodukt som i nuläget går till spillo.

marinblå klänning svarta skor – Bärvax kan till exempel ge kosmetiska produkter fördelar som skydd mot UV-strålning och antibakteriella egenskaper, säger Roberts Joffe, professor i polymera konstruktionsmaterial vid Luleå tekniska universitet.

I Interreg-projektet WAX – Natural Wax of Arctic Berries as Our Treasure, undersöker forskare från Luleå tekniska universitet, finska Uleåborgs universitet och Oulu UAS samt norska forskningsinstitutet NIBIO hur vaxet från arktiska bär bättre skulle kunna användas. Budgeten är på en miljon euro, där Luleå tekniska universitet har en finansiering om cirka 200 000 euro. Av detta finansieras 65 procent av EU och resterande medel kommer i lika stora delar från Region Norrbotten och universitetet.

fjällräven greenland parka damen light Förutom kosmetiska produkter ser forskarna även möjligheter att använda bärvax i tandvårdsprodukter, förpackningar och för att utveckla och tillverka nya kompositmaterial.

brötchen aufbacken im backofen Forskningsprojektet, som har en budget på en miljon euro, är tvärvetenskapligt och involverar expertis inom områdena biologi, kemi, nanoteknik, materialvetenskap och marknadsföring. Forskarna vid Luleå tekniska universitet ska bland annat karaktärisera hur material som är baserat på bärvax klarar olika belastningar och temperaturer.

blev lite nyfiken på engelska – Vi vill kunna visa exempel på befintliga produkter som lokala företag producerar som skulle bli bättre med hjälp av bärvax och visa att arktiska bär är en skatt som vi bör ta tillvara. En produkt baserad på vilda bär som produceras i Skandinavien borde också ha bra förutsättningar att bli ett starkt varumärke, säger Roberts Joffe.

göra tårta med sugarpaste dagen innan kämpenstr 125 witten Kontakt:
Roberts Joffe, professor i polymera konstruktionsmaterial vid Luleå tekniska universitet, [email protected]

Läs också

byte sommardäck datum 2015 torra slemhinnor näsa och ögon Vi finns där du är skräp i ögat hund bara 14 år lyrics @forskningsnyhet

gulaschsoppa högrev slow cooker
galbani ricotta nährwerte

Vax från arktiska bär kan bli nya produker

stenungsunds torg öppettider jul  lästid ~ 1 min
sponsrade inlägg instagram kostnad
kända fotbollsspelare england